Adobe Flash

Flash har länge varit en dominerande standard på nätet för uppspelning av ljud och video, och många webbläsarbaserade spel är skapade i flash. Flash har dock igenom åren länge varit drabbade av allvarlig grads säkerhetsproblem i form av buggar och dålig kod. Adobe har själva gått ut med att Flash ska försvinna och att man bör undvika att skapa i det formatet.

Sedan HTML 5 standarden spikades så har HTML 5 haft stöd för samma ljud och video funktion som Flash tidigare haft, och dom flesta större webbsajter som youtube har gått över ifrån att köra Flash till HTML 5. Åtminstonde för dom som har en HTML5 kapabel webbläsare, vilket alla nyare versioner av respektive webbläsare är. Flash med sina säkerhetsproblem kan komma att läcka IP adresser, och det rekommenderas starkt att man inte installerar flash på datorn. Måste man ha flash så har Google chrome en hemmabyggd variant som dom också säkerhetsunderhåller regelbundet.

Jag rekommenderar dock att man undviker även Chrome’s inbyggda version och stänger av den så snart som möjligt. För den som är nyfiken på alla problem som har kantat Adobe Flash tillvaro kan man kolla på CVE database.

https://www.cvedetails.com/vulnerability-list/vendor_id-53/pr…