Webbläsar plugin

Det finns många alldeles utmärkta plugin / extensions för webbläsare som arbetar för att skydda din integritet online. Man ska absolut inte dra alla över en kam, men min personliga devis är mindre är bättre, och jag tänker då i svängarna att ju mindre plugin man har desto mindre attack-vektor finns det för oärliga personer och mindre risk att någonting krånglar. Här nedan listar jag några plugin som jag personligen anser vara bra att ha installerat.

I grundutförande är alla utom noscript lätta att hantera och hålla efter. Noscript kan kräva lite mer handpåläggning och kritiskt tänkande då man kan vitlista domäner, blockera javaskript m.m. och då efter eget snille får avgöra om en site är säker eller ej.

5 Bra plugin

 

Ublock Origin
Ublock Origin är ett plugin som är tillgängligt för Chrome och Firefox. Plugin blockerar både reklam och har även möjligheter att använda sig av färdiga listor på reklam-listor att blockera och kan även hindra WebRTC från att läcka din IP adress när du använder dig av VPN.

 


Selfdestructing Cookies
Selfdestructing Cookies är ett plugin som automatiskt raderar alla kakor som placeras på din dator, beroende på om du har vitlistat domänen, eller om dom ska raderas när du stänger webbläsarfliken eller bara stänger ned webbläsaren. Låter man notifiering vara påslaget så ser man snabbt hur många kakor som rensas. SDC är bara tillgängligt för firefox innan Quantum serien.


Ghostery

Ghostery är ett plugin som på sätt och viss snabbar upp internet igenom att det blockerar reklam och blockerar spårningar av dig över nätet. Ghostery kan snabbt laddas ner ifrån denna adress till alla webbläsare.

 


Https everywhere
https everywhere är ett betvingande plugin som nekar dig anslutning till servrar som inte är https krypterade. Chrome har redan börjat blockera sidor som inte använder https, och det är dumt att vara oskyddad även med andra webbläsare.

 


Noscript
Noscript är ett mer avancerat plugin som låter dig blockera CSS, Reklam, spårare & javaskript. Du kan vitlista domäner eller helblockera dom. Detta kräver lite mer insatts ifrån användaren då en del sidor annars ev. inte laddar. Bra och dåligt. Vet du vilka sidor som är säkra?