Stoppa WebRTC läckor

Vad är WebRTC?
WebRTC är ett otyg som används för att skicka video och ljudkommunikation igenom webbläsaren mellan två enheter som använder sig av WebRTC funktionen. WebRTC i sig fungerar bra, och är i dom flesta webbläsare med stöd för detta aktiverat som standard. Problemet med WebRTC är att det tillsammans med VPN läcker det IP du har fått ifrån Internetoperatören och kan således användas för att spåra dig, om ditt IP sparas på någon sida som du besöker.

Jag personligen rekommenderar å det starkaste att WebRTC deaktiveras i din webbläsare. Såvida du inte har faktiskt behov av denna funktion så kommer du nästan helt säkert aldrig att märka skillnaden.

Testa hur det fungerar
Surfa in på whoer.net utan VPN/Proxy så ser du ditt riktiga IP. Titta också under WebRTC, så står ditt IP där såvida du inte redan har slagit av WebRTC eller använder en webbläsare utan stöd för detta. Aktivera sedan din VPN/Proxy anslutning och uppdatera sidan. Har din webbläsare WebRTC och är aktiverat, så ser du både din VPN/Proxy IP och ditt ISP tilldelade IP.

Vilka webbläsare har i dagsläget WebRTC stöd?
I dagsläget använder jag själv enbart google chrome och Firefox. Båda har WebRTC och är aktiverat som standard. Detta är det första jag slår av när jag installerar om datorn. Det finns andra webbläsare som både har stöd för WebRTC och som saknar det. Det är lite utanför gränserna i den här artikeln att gå igenom alla webbläsare och lista dessa, så använder du annat än chrome eller firefox så får du googla på om dom använder WebRTC eller inte och hur (om) du kan inaktivera det. Guiden här nedan beskriver hur du stänger av WebRTC i google chrome och firefox och tar inte alls lång stund att göra.

Inaktivera WebRTC i firefox

Steg 1

Steg 2

Steg 1
Börja med att surfa in på about:config
Firefox erkänner detta som en adress som styr mot dess interna konfigurationsskärm och spottar upp en ruta där du måste godkänna att det finns vissa risker med att redigera inställningarna. Förutsatt att du accepterar risken (Riktigt liten risk att ställa till något med vad vi ska göra…), så tryck på ”Jag godtar risken”.

Steg 2
I det rödmarkerade fältet så skriver du, utan citattecken, ”Media.peerconnection.enabled” så letar den reda på rätt sträng som du ska redigera. Dubbelklicka på strängen så det står ”False”. Från det ögonblicket så är din WebRTC avstängt i firefox. Du kan också alternativt ladda ner det officiella Ublock Origin pluginet som blockerar all reklam, och gå in i dess inställningar. Där finns det en kryssruta som heter ”Förhindra WebRTC från att läcka lokala IP adresser” som åstadkommer exakt samma sak.

Inaktivera WebRTC i Chrome

Steg 1

Steg 2

Steg 3

Steg 4

Steg 1:
Via inställningar, den rödmarkerade appar knappen kan du komma in i app-store. Där inne hittar du alla addons och teman till google Chrome. Du kan också skriva in adressen i adressfältet, som du ser på bilden till ”Steg 1”.

Steg 2:
Skriv in ”Ublock Origin” utan citattecken, och klicka på ikonen som ser ut som i det rödmarkerade fältet. Därefter är det fritt fram att installera Ublock Origin.

Steg 3
Därefter går du in i Ublock Origin’s inställningar och kryssar i ”Förhindra WebRTC från att läcka lokala IP adresser, som du kan se på bilden ”Steg 4”).

I dagsläget finns ingen inbyggd funktion i Chrome för att stänga av WebRTC trots att utvecklare har varit delaktiga i diskussioner och hintat om en sådan kommande funktion. Det finns även andra plugin som specifikt ska åstadkomma detta, men har för mig buggat och ändå läckt IP. Använder man chrome så är Ublock Origin det säkraste kortet för att stoppa IP läckage igenom WebRTC.